Efter ett besök av Arbetsmiljöverket den 11 april har akutsjukvårdens akut- och ambulansverksamhet på Norrlands Universitetssjukhus krävts på förbättring på grund av arbetsmiljöbrister. Vid inspektionen framkom det att första linjens chefer på mottagningen under en längre tid upplevt att arbetsbelastningen och kraven i arbetet är höga, och efter gruppsamtal framkom det att flera upplever jobbet som psykiskt tungt och att man arbetar under tidspress.
Dessutom utövas arbetet ofta utöver ordinarie arbetstid, och ofta hinner man inte ta ut raster och pauser under arbetstiden.
– I den återkoppling jag fick så var det generellt så att första linjens chefer upplever hög arbetsbelastning och att de har svårt att hinna med sitt arbete. Arbetsmiljöverket har satsat på att granska just första linjens chefer, och i det här fallet har man sett att de sliter väldigt ont. Det är stressigt och hög arbetsbelastning. De gör ett jättebra jobb, det är verkligen ett tufft jobb att vara första linjens chefer, säger Karin Kopparmalms Lindblad, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet som fått rapporten efter inspektionen.
Rekryteringen en stressfaktor
Flera i personalen vittnar i Arbetsmiljöverkets rapport också om symptom i samband med stress på jobbet som visat sig genom sömnproblem, magbesvär, yrsel, hjärtklappning, högt blodtryck och nedstämdhet. Svårigheten med rekrytering av personal inför sommaren uppges också medföra ökad belastning på de chefer som berördes.
– Personalrekrytering tar mycket tid och är en väldig stressfaktor för dem. Jag tror det är en sak som stressar dem väldigt, väldigt mycket. Har man dygnet runt-verksamhet måste man ha folk som kan ta hand om patienterna, säger Karin Kopparmalms Lindblad.
I avdelningens arbetsmiljöplan för 2017 nämns också att medvetenheten om att arbetsbelastningen på första linjens chefer på akutmottagningen är hög, mycket beroende på störa personalgrupper och hög personalomsättning. Där konstateras att man redan gjort åtgärder och att det planeras vidare åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
Åtgärdsplan planerad – men för otydlig
Arbetsmiljöverket bedömer dock att med tanke på den höga arbetsbelastning som framkom under inspektionen så är de planerade åtgärderna för att förebygga ohälsa, både på kort och lång sikt, inte tillräckligt tydliga.
Akutmottagningen har på sig fram till den 15 november att åtgärda problemen.
SVT Nyheter Västerbotten har sökt akutmottagningens verksamhetschef.