Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Drabbar många” – hör Umeå kommun om att hetvattenspolningen inte fungerat som den ska. Foto: Marilén Karlsson, SVT

Bristfälliga kontroller av legionella i Umeå – nu ska alla badhus provtas

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit bristfällig provtagning för legionellabakterier på badhusen i Umeå. Efter att bakterien bekräftats på Navet i Umeå kommer nu kommunen att testa vattnet på samtliga badhus.

Under onsdagen har Umeå kommun suttit i möten kring hur man ska gå vidare efter beskedet om att man hittat legionella på badhuset Navet.

– Nu kommer vi regelbundet att ta legionellaprover, säger Åsa Säfsten Boman, tillförordnad verksamhetschef för badverksamheten.

Enligt henne kommer man tillsammans med miljö- och hälsoskydd ha en dialog kring hur regelbundet proverna ska tas. Tanken är att kommunen ska göra det en gång i månaden, men att det nu i början kan bli oftare.

Kommunen ska nu även ta prover på de andra badhusen i Umeå, men Åsa Säfsten Boman tror inte att det finns någon risk att det ska finnas legionella där.

”Säkerställa att tekniken fungera”

Navet kommer att vara stängt i två veckor. Kommunen hyr Navet av det kommunägda bolaget Infrastruktur i Umeå AB, INAB, som man nu har en dialog med.

– Vi gör det för att säkerställa att de ser till att det fungerar tillfredsställande framöver och hur vi ska samarbeta så att tekniken inte fallerar, säger Säfsten Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.