Vid Malå kommuns alpina anläggning Tjamstanbackarna har personalen under flera års tid brutit mot kommunens regler för tankkort. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Brott mot tankkortsregler i Malå

Uppdaterad
Publicerad

Vid Malå kommuns alpina anläggning Tjamstanbackarna har personalen under flera års tid brutit mot kommunens regler för tankkort, det visar en granskning som Norran gjort. Nu anmäler en tidigare anställd Malå kommun till JO och Arbetsmiljöverket.

– Bristande rutiner och kontroll var ett stort problem, och när jag försökte bringa ordning var det inte populärt, säger Andreas Lundin, som tidigare var verksamhetschef för fritid, till SVT Nyheter Västerbotten

Han slog larm efter att han fått signaler om att det förekom missbruk av kommunens bilar och tankkort. Bland annat tankades det okontrollerat ur en farmartank.

Använt tankkort under ledighet

Norran har gått igenom 1255 drivmedels-transaktioner från åren 2015-2017 och under de här åren har alpinanläggningen Tjamstanbackarna brutit mot reglerna för drivmedelskort.

Enligt granskningen är det svårt att se vad bränsle för närmare 100 000 kronor har använts till. Vidare har kommunens personal använt tankkort även under ledighet och dessutom har diesel för mer än 90 000 kronor tankats med kort som tillhör bensinfordon, och vice versa.

Anställd varnas

En anställd har fått en skriftlig varning efter att ha tankat sin privata bil med kommunens kort, men i övrigt är det inte några felaktigheter som skett, enligt uppgifter från kultur- och fritidschefen Gunnar Harr till Norran.

Malå kommun har så kallt tvåkortsystem, rätt fordonskort ska användas och sedan ska också ett personligt fordonskort dras. Detta för att kunna följa ett fordons bränsleförbrukning och se vilken förare som tankat. Dessa rutiner har inte följts.

”Mycket som inte stämmer”

– Det är mycket som inte stämmer, bland annat finns det indikationer på att tankkort för kommunens skotrar har använts till bilar, säger Andreas Lundin.

Andreas Lundin. Foto: Privat

Sedan i mars är det inte tillåtet att tanka med kommunens tankkort på ledig tid.

Andreas Lundin har inga större förhoppningar om att JO-anmälan ska leda till något.

– Men jag kände ändå att jag ville göra något, säger han till SVT.

SVT har sökt både kommunchefen Jim Lundmark och kultur- och fritidschefen Gunnar Harr utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.