Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffermyndigheten kommer att gå vidare med frågan för att få tydliga riktlinjer – hör generaldirektör Anders Alenskär om varför. Foto: SVT

Brottsoffer riskerar möta gärningsmän – myndighet vill se lagändring

Publicerad

Personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård för allvarliga brott kan röra sig fritt utanför kliniken tillsammans med vårdare – utan att brottsoffer varnas. Brottsoffermyndigheten är kritisk till detta och vill nu se över lagen.

– Samhället borde ta sitt ansvar, säger Anders Alenskär, generaldirektör.

Vid vissa grova brott har brottsoffer rätt att få information om den dömde beviljas frigång eller permission, bland annat för att undvika att offer och förövare stöter på varandra i samhället.

Men är man dömd till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning finns ett undantag.

Våldsdådet på Morö Backe

Får göra aktiviteter utan att informera

De intagna kan få göra aktiviteter för att bygga nätverk och underhålla sociala kontakter, till exempel besöka en affär, ta en promenad eller gå på sportevenemang tillsammans med vårdpersonal.

Då finns ingen skyldighet att informera brottsoffren om detta.

– Man borde se över lagen, se om det finns luckor och om det finns skäl att göra justeringar, säger Anders Alenskär.

Vill se lagändring

Brottsoffermyndigheten menar att det borde finnas ett krav om att brottsoffer även får information i dessa fall.

– För deras vidkommande spelar det inte så stor roll om det här sker inom vården eller på permission, säger Anders Alenskär.

Lunas faster: ”Vill bli informerade”

Den pojke som överföll 9-åriga Luna på Morö Backe dömdes för mordförsök och grov våldtäkt till rättspsykiatrisk vård. Han vårdas idag i Umeå, 13 mil från Skellefteå där Luna och hennes familj bor.

Lunas faster, Emma Johdet Wettergren, berättar att de en gång fått information om att den dömde befann sig på en annan avdelning. Men familjen menar att de behöver få information varje gång pojken lämnar rättspsykiatrin.

– Alla gånger han befinner sig ute så ska vi bli informerade, så att vi kan hålla oss undan, säger hon

Ministern: Viktigt att offer känner sig säkra

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte uttala sig om huruvida han kommer att se över lagstiftningen men skriver i en kommentar: 

– Att målsägande och anhöriga till en person som har utsatts för ett grovt brott ska kunna känna sig säkra i sitt närområde är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet