Jennie Liling Ståhl, områdeschef för Närsjukvård Umeå, menar att besöksstatistiken vid länets mottagningar för barn- och ungdomspsykiatri är oroande. Foto: Erik Nylander/TT, Region Västerbotten

BUP i Västerbotten näst sämst besöksmässigt

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten är det län som under förra året låg näst sämst till gällande antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Siffrorna är alarmerande, säger Jennie Liling Ståhl, områdeschef för Närsjukvård Umeå.

Skillnaden mellan hur många besök barn- och ungdomspsykiatrin tar emot är stora i landets olika regioner. I Västerbotten tar personalen emot mindre än hälften så många som på Gotland, där man har flest besök av samtliga regioner i landet. Liling Ståhl konstaterar att BUP i länet endast rapporterar in fysiska besök vilket kan påverka siffrorna.

– Sedan önskar vi framför allt att vi ska få ordning så att rätt patient hamnar på rätt nivå. Den som kan klara sig med lite mindre stöd ska få det tidigt i vårdkedjan och den som behöver mer får den tid den behöver. Men på det stora hela är det bekymmersamt, säger Liling Ståhl.

Hon berättar vidare att BUP i länet generellt är underbemannade och att verksamheten har genomgått en omstrukturering under flera år och att man hoppas kunna öka möjligheten till fler besök redan till hösten.

Mycket pappersarbete kan försvåra besöken

Ing-Marie Wieselgren, projektchef på Sveriges kommuner och landsting, menar att psykologer och kuratorer inom barn- och ungdomspsykiatrin behöver lägga mycket tid på administrativt arbete och att detta leder till att de inte hinner ta emot lika många besök.

– Hittar man effektiva sätt att minska administrationen på så kan man få till mer patienttid. Barnpsykiatrin gör också mycket indirekt jobb, som konsultationer och samverkansmöten med skolornas elevhälsa och med socialtjänsten, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon menar också att den mottagning som producerar flest besök inte behöver vara bäst.

– Det kan vara så att man sitter på sitt kontor och producerar jättemånga besök samtidigt som man försummar samarbetet med socialtjänst och elevhälsa. Det gör att man får fler patienter som kommer till barn- och ungdomspsykiatrin, när det i stället hade kunnat stoppas i ett tidigare skede, säger Ing-Marie Wieselgren.

Så såg besöksstatistiken ut 2018

Antalet besök per helårsarbetande anställd i öppenvården, inom barn- och ungdomspsykiatrin, år 2018:

Blekinge: 263

Dalarna: 415

Gotland: 512

Gävleborg: 342

Halland: 287

Jämtland: 380

Jönköping: 330

Kalmar: 390

Kronoberg: 231

Norrbotten: 282

Skåne: 288

Stockholm: 419

Sörmland: 448

Uppsala: 286

Värmland: 217

Västerbotten: 218

Västernorrland: 228

Västmanland: 367

Västra Götaland: 280

Örebro: *

Östergötland: 250

Riket: 329

* HR- och ekonomidata för år 2018 saknas från Örebro.

Källa: Psykiatrin i siffror, en rapport framtagen på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Uppdrag psykisk hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.