Foto: SVT

Bussersättning tills flyget återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det börjat rulla transferbussar från de orter som blev utan flyg när Nextjet gick i konkurs i mitten av maj.

De första turerna till Skellefteå har haft väldigt få passagerare. Ingen tog bussen till Skellefteå på tisdagsmorgonen och Eva Rosenthal är ensam passagerare 22 mil tillbaka till Arjeplog.

– Jag var inställd på det här och har med mig böcker och jobb, så jag överlever, säger hon.

Än så länge har transferbussarna få bokningar.

– Folk vet nog inte om att vi har börjat köra tror jag, säger busschaufför Emil Marklund.

Från Lycksele, Hemavan och Vilhelmina går det att åka till Umeå flygplats. Från Gällivare till Kiruna och från Sorsele, Arjeplog och Arvidsjaur till Skellefteå flygplats.

Busslösning tills flyget återupptas

För flygplatserna i Västerbotten ska flygtrafiken börja om igen den första juli med ett annat flygbolag. Men om det strular har länstrafiken en lösning.

– För säkerhetsskull har vi sett till att trafiken kan fortsätta. Men så fort den är igång igen slutar bussarna att gå, säger Harriet Söder, vd Länstrafiken Västerbotten.

Men flygplatserna i Norrbotten som omfattas av en annan upphandling får vänta minst till i mitten av september med ny flygtrafik, enligt Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.