Byar utan telefon när Telia rev ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Telia är just nu i färd med att montera ner telefonledningar i inlandet, bland annat till flera Vilhelmina-byar. Men det sker innan en fungerande mobiltelefoni installerats nåt som vållat stora bekymmer för abonnenterna.

När Telia i våras redovisade planerna på att skrota det fasta telenätet i bland annat Hornsjö, Vilhelmina, erbjöds kunderna ett abonnemang som kallas Fastmobil. Det gamla abonnemanget skulle fungera tills det nya fanns på plats. Men så blev det inte. Plötsligt en dag var telefonlinjen död. Ledningen var avklippt.

Kan inte ens larma ambulans

– Man kan ju inte beställa grejor, man kan inte sköta sitt företag. Ingenting funkar, säger Egon Helmersson, Hornsjö, som driver ett företag i Hornsjö.

– Man kan inte ens ringa efter ambulans om man blir sjuk. Det är förjäkligt.

Arbetet med att plocka ner telefonstolpar och ledningar i det fasta telenätet pågår nu för fullt, utan att Telia installerat ersättaren Fastmobil. För Egon Helmersson är inte minst de ekonomiska konsekvenserna stora.

– Ja, det är klart – jag kan ju inte sköta mina kundkontakter, ingenting. Det är helt omöjligt.

”Allas rätt att ha telefoni som fungerar”

I Vilhelmina kommun befarar kommunalrådet Maria Kristoffersson att sådant här riskerar att påskynda avfolkningen.

– Det är bedrövligt att den lilla människan kommer i kläm på det här sättet. Alla har rätt till fungerande telefoni i sitt hem. Idag kan man inte sköta ett företag eller skolarbete utan telefon och internet.

– Så här får det bara inte gå till, säger Maria Kristoffersson.

Och Telia håller med: så här får det inte gå till.

Telia undersöker vad som gått snett

– Det här är väldigt olyckligt. Vår målsättning i allt förändringsarbete är att inte avveckla någon teknikutrustning förrän vi har en ersättning på plats, säger Björn Berg, informationsansvarig på Telia Sonera.

– Nu måste vi dels undersöka vad det är som har gått snett i det här fallet, dels vad vi kan göra för att undvika att det händer igen. Ingen ska behöva drabbas av en förändring innan vi har en ersättning uppe, säger Björn Berg.

Göran Zackari

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.