Det byggs så mycket i Kittelfjäll att det i sommar tagit slut på grus. Foto: SVT

Byggkris i fjällen: Slut på grus

Uppdaterad
Publicerad

Byggboomen i Kittelfjäll har i sommar lett till att det tagit slut på grus i området. Det har i sin tur saktat ner flera projekt.

Det byggs så mycket i Kittelfjäll att det i sommar tagit slut på grus och fyllnadsmaterial i trakten. Detta har påverkat utbyggnadstakten i området och lett till merkostnader för exploatörer i området som fått köra in grus från andra delar av kommunen och från grannkommuner.

– Det är klart hämmande för utvecklingen, säger Sören Hagenvald på tekniska enheten på Vilhelmina kommun.

Nytt grus tar tid

Svevia har en bergtäkt i Fättjaur, i närheten av Kittelfjäll, men där tog materialet slut i sommar. Det finns planer på att producera mer material till nästa säsong, men det är en täkt som är besvärlig att bryta och arbetet tar tid.

– Vi är ju måna om att kunderna ska ha material, men det är inte helt enkelt, säger Pär Burlin som är arbetschef, ballast nord på Svevia.

Fraktar material i tio mil

Materialbristen i närområdet innebär att kommunen och andra exploatörer får köra in grus och fyllandsmaterial från andra delar av kommunen och från grannkommuner, något som tar tid, kostar pengar och belastar miljön.

– Vi kan få frakta material upp till tio mil nu och vi som bor här är ju rädda om fjällvärlden, säger Fredrik Åkerlund som är projektledare på Kittelfjäll Utveckling AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.