Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lukas Hansen har tränat taekwondo sen han var sex år gammal. Foto: Zanna Nordberg/SVT

13-årige Lukas flyttade från Danmark till Skellefteå – tävlar i kadett-VM i taekwondo

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen när Lukas Hansen var 10 år flyttade familjen drygt 160 mil från Fredericia i Danmark till Skellefteå i Sverige. Det för att Lucas Hansen ska kunna elitsatsa på taekwondo.

– Det var jättekul redan första träningen, säger Lukas Hansen. 

Det var inte självklart att det skulle bli just kampsporten taekwondo som Lukas Hansen började med, han ville egentligen börja med ridsport men det fanns ingen plats i ridgruppen. Det var en slumpen som avgjorde att det blev taekwondo.

– Pappa körde förbi en klubb och stannade och tittade in. Då såg han att det var en kampsportsklubb och frågade om jag inte ville pröva det istället för ridning. Vilket jag gjorde och tyckte det var jättekul redan första träningen, säger Lukas Hansen. 

Tävlar i Kadett-VM

Lukas Hansen tränar tolv pass i veckan men har två vilodagar och när han är ledig tycker han om att bada, vara med kompisar och spela datorspel. Det är tack vare sin lagkamrater som han håller sig motiverad till att fortsätta träna.  

– Det är mina lagkamrater som motiverar mig. Varje gång jag går till klubben ler de och jag ler tillbaka, jag blir glad när jag går till klubben, säger Lukas Hansen.  

Bara för ett år sen blev han svensk medborgare och i helgen tävlade han för svenska landslaget i kadett-VM i Sofia i Bulgarien, en match han förlorade mot en tävlande från Taipei.

I videon kan du höra Lukas Hansen berätta om hur det gick till när de flyttade till Sverige och känslorna inför VM-premiären. 

Taekwondo

Utövarna tävlar i grupper som är uppdelade efter bälte, ålderskategori samt olika viktklasser. I kadett-kategorin tävlar personer som är mellan 12 – 14 år gamla. Vid tävling har de på sig flera skydd som benskydd, armskydd, handskar, väst och hjälm. Kadetterna har även visir som skyddar ansiktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.