Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Utan caféet vet jag inte vad jag skulle göra, säger Robert Berglund Foto: Stefan Brännström, SVT

Café med funktionsvarierad personal hotas av nedläggning

Publicerad

Nio personer med funktionsvariation jobbar idag på Café Rekommenderas på Midgårdsskolan i Umeå och riskerar nu att bli utan sina jobb om inte kommunen går in med ett större bidrag.

Umeå kommun har gått in med ett stöd på 500 000 kronor för verksamheten. Men det räcker inte, enligt Göran Forsberg som är ordförande i den ekonomiska föreningen för caféet.

– Vi ansökte om 1,5 miljoner kronor i bidrag för 2020. Men skulle vi få 500 000 kronor till, alltså en miljon, så kanske det skulle gå att hålla igång verksamheten, men det blir tufft, säger Göran Forsberg.  

Men enligt politikerna i kommunstyrelsen blir det inget tillskott, kommunen behöver spara pengar.

– Går det inte att driva verksamheten så får kommunen ta över på ett eller annat sätt och se till att de kommer i arbete. I bolagsform så kan kommunen inte bidra med mer pengar. I dagsläget när man sparar på äldre och skola är det svårt att bevilja medel till ett bolag, säger Elmer Eriksson (M) i kommunstyrelsen.

I klippet ovan hör du bland annat hur Robert Berglund som jobbar på caféet kommer att påverkas om det stänger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer