Jan-Erik Könberg en av få campinggäster i Umeå efter midsommarhelgen Foto: Frida Wengberg

Oro bland campingägare – turismen riskerar halveras i Västerbotten

Publicerad

De norska reserestriktionerna mot Sverige blir högst kännbara för Västerbottens campingplatser i sommar.

Några av de största anläggningarna räknar med att förlora halva sin beläggning, visar en rundringning som SVT Västerbotten gjort.

I juli brukar 80 procent av beläggningen på Skellefteås campingplatser bestå av norska medborgare och utslaget över hela säsongen så motsvarar de norska gästerna hälften av gästnätterna.

Men de norska reserestriktioner som innebär att de som besöker Sverige måste sitta i karantän vid hemkomsten, stör den svenska campingbranschen.

– Det blir otroligt kännbart, säger Marie Lindqvist-Holmlund, chef för Skellefteå kommuns campingar i Byske och Skellefteå.

Hoppas på bra väder

Skellefteås campingplatser går nu ut lokalt till svenskar i närområdet med budskapet att det går att campa coronasäkert.

– Allt är gissningar. Jag tror det är väderbereonde. Får vi sådant här väder kan vi det kan bli bra i Byske medan Skellefteå camping kan gå sämre eftersom det är en stadscamping.

Även på Lyckseles camping brukar resande från Norge stå för hälften av gästnätterna. dessutom försvinner gästerna från den inställda Motorveckan.

– Det kommer att vara betydligt mindre folk i sommar. Man kan hoppas att det kommer en ändring i Norge. Det kanske visar sig att Sveriges strategi är ganska smart på lång sikt, hoppas campingchefen Mats Gunnarsson.

Tror på svenska gäster

Nu hoppas de som driver campingplatserna på att bra väder ska locka svenskar senare i sommar. För även i Umeå brukar finländare och norrmän stå för halva beläggningen.

– Jag tror ändå att det kommer ganska mycket svenskar.  Det låter som att det är stort intresse för camping, säger Björn Hedlund, destinationschef på Nydala camping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.