Cancer hos brandmän kan bero på kläderna

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän löper ökad risk att drabbas av cancer. Orsaken kan sitta i arbetskläderna.

-Numera rekommenderar vi att man tar dem av sig ute på brandplatsen, säger Gunnar Fridolfsson, arbetsmiljöombudsman inom fackförbundet Kommunal.

Larmet har gått, men ännu vet ingen riktigt varför brandmän oftare än andra

insjuknar i cancer.

När det för en tid sedan stod klart att fyra unga brandmän i Skellefteå fått sjukdomen ändrade man på den brandstationens rutiner.

Byter om

När branden är släckt byter brandmännen i Skellefteå numera om till andra kläder redan ute på brandplatsen och lägger sina så kallade larmställ i plastpåsar innan man åker tillbaka till brandstationen. Där tvättas larmställen sedan direkt.

Tidigare var det vanligt att kläderna bara hängdes upp i omklädningsrummet där de sedan kunde fortsätta att avge giftiga och cancerogena gaser.

Skellefteås rutiner rekommenderas nu av brandmännens branschråd till att gälla överallt.

-Orsakssambanden är inte solklara än men man håller på att titta på vad de här avsöndringarna innehåller, säger Gunnar Fridolfsson.

Dioxiner

En utredning är även påbörjad för att se hur många brandmän i olika åldrar som drabbats av cancer.

Med utgångspunkt från denna hoppas man kunna komma fram till åtgärder för att komma åt det allvarliga problemet.

-Jag tror att det allt dominerande är vad man får i sig när man har tagit av sig masken på brandplatsen och går där och eftersläcker, säger överläkare Ulf Flodin vid yrkes- och miljömedicinska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Han är inkopplad i undersökningen och misstänker att den stora faran kan vara de dioxiner som finns i den halvvarma röken under eftersläckningen.

En amerikansk studie som publicerades för ett år sedan visade att brandmän löper dubbelt så stor risk som andra att drabbas av testikelcancer. Risken för lymf-, benmärgs- och prostatacancer var också förhöjd.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.