Screening startar i Västerbotten för att upptäcka tarmcancer: ”Kommer att kunna rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Nu startas en screening i Västerbotten för att sjukdomen ska upptäckas tidigare. Under 2022 förväntas 3 000 personer i länet provtas.

– Den här screeningen är verkligen efterlängtad eftersom vi med hjälp av den kommer att kunna rädda liv, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Om tarmcancer upptäcks i tid är chansen stor att bli frisk. Nu ska alla som är födda 1962 i Västerbotten få erbjudande om screening.

Under maj månad kommer de första i länet få hem brev med provtagningsmaterial. Under 2022 kommer alla länsbor som är födda 1962 att få ett erbjudande i brevlådan om provtagning.

”Enstaka behöver ytterligare behandling”

Åldersgrupperna utökas sedan successivt och 2025 ska alla i Västerbottens län mellan 60 och 74 år erbjudas provtagning vartannat år. Det är ungefär 3 000 personer som kommer att få skicka in provet under 2022. Av dem räknar regionen med att ungefär 50 personer kommer att kallas till koloskopi.

– Av de som sedan undersöks har 25–30 procent ett förstadium till cancer eller tidig cancer som i de allra flesta fall går att ta bort redan vid undersökningen. Enstaka behöver ytterligare behandling, säger Karl Franklin, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus som leder införandet av tarmcancerscreeningen i norra sjukvårdsregionen.

Fakta om tarmcancerscreening

• Screening är en undersökning av ett större antal människor för att hitta förstadier till en sjukdom, eller för att upptäcka en sjukdom innan den har gett symtom.

• 2014 kom Socialstyrelsen ut med rekommendationer om att hälso- och sjukvården bör erbjuda screening för tjock- och ändtarmscancer med test av blod i avföringen till män och kvinnor i åldern 60–74 år.

• 2025 ska alla i Västerbottens län mellan 60 och 74 år erbjudas provtagning vartannat år. I år får alla födda 1962 erbjudandet.

• Provtagningsmaterial med instruktioner om hur man gör för att lämna avföringsprovet skickas ut med posten. till de som omfattas av screeningen.  

• De individer som testas positivt kallas till vidare utredning med koloskopi.

Källa: Region Västerbotten och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.