Cancerpatient i Västerbotten avled efter operation – anmäls till IVO

Publicerad

En cancerpatient från Västerbotten avled i slutet på maj. Patienten fick skador på luftstrupen i samband med en operation där en tumör skulle plockas bort.
Nu anmäls ärendet till IVO, enligt lex Maria.

Den cancersjuka patienten hade en tumör som satt i anslutning till luftstrupen. I samband med att tumören skulle tas bort fick patienten en skada på luftstrupen, som åtgärdades under samma operation.

Dagen efter fick patienten ändå andningssvårigheter och därför gjordes ytterligare ett ingrepp för att skapa fria luftvägar, men patienten drabbades då av andnings- och hjärtstopp. Trots intensiva återupplivningsförsök gick patientens liv inte att rädda.

Fallet har utretts

– I backspegeln kan man väl säga att man inte uppfattade hur snabbt komplikationerna kunde utveckla sig, säger Sofie Jacobsson, chefläkare Region Västerbotten.

Region Västerbotten har nu utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken vid liknande ingrepp.

– Vi har samlat in uppgifter från alla som varit inblandade. Personer med stor erfarenhet har bedömt vad som hände och hur man uppfattade det där och då. Vi kommer ta upp det här fallet i utbildningar så att vi i framtiden kan känna igen det här tillståndet. Det kan hända igen, även om det här fallet var väldigt ovanligt, säger Sofie Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer