Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tappar Centerpartiet i Nordmaling – hör kommunalrådets analys. Foto: SVT

Centern fortsatt störst trots stort tapp i Nordmaling – alla andra partier går framåt

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets val har Centerpartiet i Nordmaling inte längre det starkaste fästet i Sverige. Men trots ett tapp på över tio procentenheter förblir partiet med marginal störst i kommunen.

– Vi har tagit tuffa beslut kopplat till ekonomin, det tror jag har påverkat vårt valresultat, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd.

Centerpartiet backar stort medan alla andra partier i Nordmaling vinner mark i årets val. Men trots raset på drygt tio procentenheter, har Centerpartiet fortfarande tio mandat och möjlighet att fortsätta ett alliansstyre tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi har pågående samtal, och jag skulle gissa att det blir en liknande konstellation även i år. Det är i alla fall det vi diskuterar nu, säger kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C).

Valet 2022 Nordmaling

Varför har ni tappat så mycket tror du?

– Vi har tvingats ta många tuffa ekonomiska beslut där vi lagt ner och stängt ner verksamheter, och det tror jag har påverkat. Men väljarna har gett oss en majoritet, och vi har möjlighet att fortsätta driva vår politik och det ska vi göra, förklarar kommunalrådet.

Socialdemokraterna näst störst med åtta mandat

Näst största parti är precis som förra mandatperioden Socialdemokraterna som vinner ett mandat.

– Det är trevligt att vi ökar. Vi har inte hunnit diskutera samarbeten för kommande mandatperiod, men vi kan tänka oss samarbeten med alla partier utom Sverigedemokraterna. Närmast är det väl Vänsterpartiet som vi tänker oss, säger Grethel Broman (S), oppositionsråd.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nordmaling

Mer i ämnet