Kommer din jul att påverkas av det dåliga ekonomiska läget? Berätta för oss hur du tänker inför årets högtid i chatten. Foto: Christine Olsson/TT

Chatt: Behöver du snåla i jul för att pengarna ska räcka?

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska läget i landet är tufft för många hushåll. Hur tänker du inför årets högtid och gör du något särskilt i år för att få ihop firandet? Har du några bra spartips? Skriv gärna och berätta här.

Behöver du snåla i jul för att pengarna ska räcka?

Pinnat inlägg

Kommer din jul att påverkas av det dåliga ekonomiska läget och behöver du snåla i jul för att pengarna ska räcka?

Skriv gärna och berätta här hur du tänker.

Nu stänger vi chatten. Tack till er som berättat hur ert julfirande påverkas av det ekonomiska läget.

Maria gegerfelt. • Ja absolut. Har sedan några år sjukersättning.
Allt blir ju dyrare. Matpriserna höjs. Känns jättedeppigt. Och har dålig syn o glasögon kostar ca 10.000. Ledsen är man.

Bis • Nej jag snålar året runt. Sjukersättningen är ju bara på 10288:-

Ole • Sverige ska skämmas. Vi fattigpensionärer har så lite i pension, att vi lever på svältgränsen, och många fattigpensionärer är ensamma under julen.

Helena 72 • Pensionen är på futtiga 12700! Jag bävar föt minsta lilla oförutsedd utgift. Tyvärr så måste jag gå till tandläkaren nu i november, men ögonundersökning måste vänta. Det blir bara enkel jul iår också. Prata inte om att önska något,ordet julklapp eller fira. Men blir de lite gemenskap så blir jag glad. Borta, så klart.

Anonym • Har gått back nästan varenda månad hela 2023 trots att vi dragit in på en massa saker. Tuggar nu på barnens sparkonton. Vi har egentligen inte råd med jul men försöker hålla upp det för barnen... detta trots 2 bra inkomster in.

Bolånet är mer än dubbelt så dyrt. Maten också.

Jenny • Vi fokuserar på barnen och får julglädje där.
Vi vuxna får leka julklappslek. Maten blir reaprisjakt och knytkalas med familjen.

Väljer ut det som känns viktigast. • Har nog snålat länge, mest av nöden. Dragit ner antalet julklappar, budgeterar noga innan köp.

Anki • Med en pension på 11 000 så måste man snåla. Har lyckats med att införa julklappsspel. Maten vill jag inte snåla med. Så man får handla extrapris.

Jörgen • Vi ger varandra julklappar, dessa är sådant, som man ändå behöver köpa. Sockar kalsonger t.ex, eller kaffe som tidigare köpts till nedsatt pris . Det kan vara från loppis också. Man får handla efter sin ekonomi.

Smart, det låter praktiskt och trevligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi återanvänder och paketerar om” – hör hur några Umeåbor förbereder och resonerar sig inför årets högtid. Foto: Stefan Brännström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.