Maten har blivit märkbart dyrare under förra året och jakten efter prissänkta varor har blivit ännu mer populär. Hur tänker du när du handlar? Dela med dig dina tankar i vår chatt! Foto: Chris Anderson/TT

Chatt: Brukar du handla prissänkta varor i matbutiker?

Publicerad

Intresset för prissänkta varor i matbutiker ökar allt mer, vilket innebär att mindre varor skänks till hjälporganisationer och de allra fattigaste i samhället.

Hur brukar du tänka när du handlar mat? Letar du röda lappar – eller är lång hållbarhet viktigare? Dela med dig av dina tankar i chatten!

Handlar du prissänkta varor i matbutiker?

Pinnat inlägg

Då tackar jag för idag! Spännande att höra hur ni resonerar kring detta, värdefulla tips för många. Ha en fortsatt god (mello-)lördag!

Birgitta • Där jag bor finns bara en liten butik. Tyvärr hinner man sällan köpa något på extrapris, det tar slut på en gång. Har aldrig sett några specialpriser pga kort datum tex. Här är fruktansvärt dyrt. Vill man handla på en annan affär blir det 4 mil till, det blir dålig ekonomi med dessa bensinpriser. Det känns i plånboken nu.

Simone Wahlberg • Ja, det har vi gjort länge, alltså i minst 10 år. Det är bra att kunna bidra till mindre matsvinn. Nästan allt håller bra mycket längre än bäst-före-datumet anger. Men det svider lite i hjärtat när man egentligen vill satsa på närproducerat, men den prisreducerade maten kommer från långt i söder.

Linnea • Eftersom jag får mina varor hemlevererat så erbjuds jag aldrig nedsatta priser….

Hilli • Handlar gärna nedsatta varor, dels pga priset, men mest för att jag tycker att det motverkar matsvinnet (hatar att mat slängs bara för datumet!). Och just lite udda matvaror som jag annars pga priset inte hade köpt vågar jag testa när det är till nedsatt pris. Jag brukar kolla vad butikerna har som veckoerbjudande och därefter kollar jag röd-pris-hyllorna, det är förvånansvärd lätt att hitta mat som funkar tillsammans som lunch/middag för hela familjen utan att det drar iväg! Men: mjölk, färska grönsaker och kött köper vi alltid ekologiskt, det blir lite dyrare, men just köttet har vi dragit ned på och ersatt med linser och bönor (som ganska ofta har erbjudandepris, även de ekologiska varianterna).

Bengt • Vad skall man annat göra

Sara • Jo, det blir mejeri och frukt grönt, men aldrig kött med kort datum.
Tycker det är för jäkligt, särskild för de med liten inkomst och barn, och pensionärer med låg pension. Vart är vi på väg?

Britt-Marie • Har slutat pga butiken där vi handlar blandar allt i samma plastlådor i kylboxen. Alla letar för att se vad som finns….det blir en enda röra, usch!

Chip • Ja köper det som är nedsatt och kort datum. Bra för min plånbok och mig.

Carina • Har alltid handlat varor med sänkt pris för då det kastas alldeles för mycket mat. Där jag bor har många butiker kylskåp med nedsatt mat och även möjlighet att handla via karma appen. En butik har nu även en skannings station där man kan få billigare pris på det som är kort datum på. Något som fler butiker borde införa tycker jag.

Mari • Detta priskrig måste få ett slut!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.