Foto: TT

Chatt: Kan du tänka dig att engagera dig politiskt?

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att att bli politiker är svalt bland unga i Lycksele – samtidigt som partierna skriker efter fler ungdomar. Vad tycker du? Skulle livet som politiker vara någonting för dig. Om nej, varför inte? Ta del av publikens svar här nedan.

Kan du tänka dig att engagera dig politiskt?

Nu avrundar vi denna chatt, tack alla.

Sofie • Jag brinner för vissa frågor, främst att upprätthålla och främja svensk kultur och svenska värderingar genom kraftigt minskad invandring och begränsat inflytande av utländska kulturer. Jag skulle därför gärna vilja engagera mig politiskt, men tyvärr vet jag hur personer med dessa värderingar behandlas, nämligen med direkta hot, uthängning, utpressning och förföljning. Samhället ger inte tillräckligt med stöd och skydd för personer med konservativa och nationalistiska åsikter för att jag ska våga engagera mig. Jag vill påverka samhället, inte bli påhoppad privat av extremister.

Erik Nilsson • Gärna politiskt - men inte partpolitiskt engagemang

Isa • Den absolut viktigaste frågan enligt mig är att motverka vidare islamisering av vårt land och jag funderar därför på att engagera mig.

Maja Cassini Bäckström 16 år i Lycksele:

– Jo, men politik är väldigt komplicerat. Jag vet att man kan skriva till kommunen om det är något man vill ska hända. Många ungdomar skriver på sociala medier om det är något de tycker, säger hon.

Foto: SVT

Doris Sjökvist • Jo, jag skulle nog kunna tänka mig det. Det finns så mycket att ta tag i, i dagens samhälle, och det behövs hårda tag mot korruption, förtryck av demokratiska fri- och rättigheter, maktmissbruk, misshushållning med skattemedel, etc. Det behövs hårda tag för att kunna komma tillrätta med det som blivit fel. Men problemet för mig skulle vara att välja parti: jag känner inte förtroende för något av dagens svenska partier.

Krister • I sakfrågor, absolut! I partipolitik, absolut inte! Det finns inget parti som representerar mina åsikter i alla frågor, vilket gör det väldigt svårt att rösta i valen. Jag skulle föredra ett system närmare direkt demokrati där folk röstar i sakfrågor istället för att stödja partier, nu när tekniken finns, istället för den korruptionsbenägna parlamentarismen.

Latino • Om inte klimatet, både externt och internt inom partierna och smutskastningarna tog en så stor del av den politiska vardagen +++ att det kändes som en barnkammare för psykisk ohälsa...bättre att se det på avstånd och hoppas på de bästa

Marie • Det finns inget parti som jag kan stödja till hundra procent, alla har något bra men också mycket negativt. Däremot att kunna jobba fram idéer hur olika sakfrågor skulle kunna förbättras, ja. Tyvärr verkar alla tankesmedjor vara partibundna. Enda sättet att ventilera sina förslag blir sociala medier, vilken inte hjälper någon.

Juni Nygren, 16 år i Lycksele:

– Jag har varit med i ett ungdomsförbund men kände att jag inte hade tid. Sen gick politiken åt ett håll jag inte kunde stödja. Jag har andra mål i livet än politik, säger hon till SVT.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.