Personal på boende i Nordmaling misstänks för övergrepp mot äldre

Publicerad

En person som arbetat på ett äldreboende i Nordmaling misstänkts för att ha utsatt brukare för allvarliga missförhållanden.

Socialchefen säger att kan det handla om sexuella övergrepp i samband med intimhygien.

Enligt Lex-Sarah-anmälan har missförhållandena lett till allvarliga konsekvenser för enskilda brukare.

Det var under april som händelsen uppdagaden. En anställd på ett äldreboende misstänks ha utsatt brukare för övergrepp.

– Det kan handla om sexuella övergrepp i samband med intimhygien, säger Nordmalings socialchef Andreas Witt.

Chefen har stängts av

Det finns även misstankar om att den anställde ska ha förskingrat eller stulit från både brukare och Nordmalings kommun.

Personen har tagits ur tjänst och tillåts inte längre arbeta inom kommunens verksamheter. Även chefen till den anställda har stängts av under den tid som Lex-Sarah-utredningen pågår.

– Chefen har vidtagit åtgärder och hanterat personalärendet, däremot inte Lex-Sarah anmält och det måste man göra enligt socialtjänstlagen, säger socialchef Andreas Witt.

Okart hur många som drabbats

Hur många brukare som som utsatts vill socialchefen inte berätta. Han tycker dock att övrig personal reagerat bra sätt då man signalerat om missförhållanden.

– När vi hjälper till med intimhygienen är gränsen fin när omsorgstagarna inte vill eller protesterar på något sätt. Fortsätter vården utan att ha hänsyn till det beskrivs det som ett övergrepp och det är det som har hänt, säger Witt.

Kommunen utreder nu också om händelserna som gäller misstäkt stöld och/eller förskingring ska polisanmälas. Enligt Witt kommer kommunen ha en överläggning kring chefens arbetssituation nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer