Chefen efter kritiken: ”Vi har utvecklats”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen av misstag skickats till fel stad – och till och med fel län – har polisledningscentralen i Umeå fått kritik. Men chefen anser att organisationen har utvecklats sedan dess.

Den som larmar polisen hoppas förstås att patrullen dyker upp snabbt och på rätt plats. Men så har det inte alltid blivit.

Efter att polisens tidigare fyra ledningscentraler i norra Sverige slogs ihop till en enda för en dryg månad sedan, så har det blivit en del missar.

Poliskrisen i norr

Skickades 30 mil fel

Olika medier har berättat om poliser som skickats till fel adresser – vid ett tillfälle närmare 30 mil.

– De här händelserna inträffade precis i början när vi startade upp den nya ledningscentralen, förklarar Benny Rinnström, chef vid regionledningscentralen.

Fått direktiv om att fråga mer

Sedan dess har operatörerna vid ledningscentralen fått direktiv om att göra djupare intervjuer med den som larmar, inte minst om vilken plats de befinner sig på.

– Vi har utvecklat oss sedan dess och idag fungerar det utmärkt. Jag vill att allmänheten ska känna sig trygga med att om man behöver hjälp av polisen så får man det, avslutar Rinnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet