Hör vaccinsamordnaren om hur vaccineringen av ungdomarna ska gå till Foto: SVT/TT

Så går det till när 16-17-åringarna ska vaccinera sig i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 32 öppnar regionen tidsbokningen för 16- och 17-åringar i Västerbotten.

Det förs diskussioner inom regionen om hur man ska hantera frågan om samtycke och mognadsgrad.

Regionen kommer att skicka ut ett intyg som ska skrivas på av vårdnadshavare. Men en 17-åring som inte får sitt godkännande av förälder kan ändå få vaccin genom en mognadsbedömning.

Tar fram manual

Än är det inte klart hur en sådan bedömning ska se ut. Regionen håller på att ta fram en manual för hur det ska göras, men Ronny Lestander säger att det kommer att vara en ganska förenklad mognadsbedömning.

– Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och just nu har man bestämt att personer födda -05 och senare ska erbjudas vaccin, så även en del 15 åringar kommer att erbjudas vaccin, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare region Västerbotten och fortsätter:

– Även ungdomar som är från 12 år med riskfaktorer vaccineras redan med remiss från barnläkare, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare region Västerbotten.

För närvarande finns det inte några planer för att vaccinera ungdomar som är födda tidigare än 2005. 

Hör vaccinsamordnaren om 16-17 åringarnas vaccinationsplaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.