Joakim Linder, miljöinspektör, berättar om kvävedioxiden i Umeås luft. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Dålig luft i Umeå senaste veckorna – tufft för astmatiker

Uppdaterad
Publicerad

Umeå har de senaste veckorna överskridit normerna för god luftkvalitet under flera dagar. Höga halter av kvävedioxid, som kan påverka andningsorganen, har uppmätts.

– Om man är astmatiker bör man undvika rusningstrafik om möjligt, säger miljöinspektör Joakim Linder.

I oktober registrerades preliminärt sju dygn med höga halter kvävedioxid, så kallad dygnsavvikelse. Utsläppen av kvävedioxid kommer huvudsakligen från vägtrafik och förbränning.

– Kvävedioxid har vi redan haft många dygnsöverskridanden på i år och fler verkar det bli nu senaste tiden. Vilket med största sannolikhet beror på att det inte blåst så mycket, säger Joakim Linder, miljöinspektör på Umeå kommun.

Påverkar andningen

Sämst var luften mellan 24 och 28 oktober och ytterligare ett par dagar i oktober.

– Att vi hade sju dygn som var över är ganska ovanligt, men luften har legat stilla som ett lock över staden.

Kvävedioxider har negativa hälsoeffekter och påverkar andningsorganen, främst hos känsliga personer med till exempel astma.

– Är man känslig bör man undvika att vistas ute i rusningstrafik, men alla kan tänka till och om möjligt köra mindre bil, säger Joakim Linder.

Hör vad kommunen gör för att minska höga halter av kvävedioxid i luften i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.