– Ur ett evolutionärt perspektiv finns det ju en tydlig poäng så till vida att vi kan hålla oss borta från sjuka individer och undvika att bli smittade, säger Mats J Olsson, professor i experimentell psykologi vid Karolinska institutet.
Att sjuka luktar på ett speciellt sätt är dock inget nytt. Människor med en viss tuberkulos sägs lukta som avslagen öl, medan diabetiker kan få en andedräkt som påminner om aceton.
Lukta på tröjor
Men nu visar en studie av Mats J Olsson och hans kollegor på Karolinska institutet att vi alla tycks få en förändrad kroppsodör, alldeles i början av sjukdomsförloppet.
Åtta friska försökspersoner, alla i tajta t-tröjor, blev antingen injicerade med vanlig koksaltlösning eller en lipopolysackarid. Den senare påminner om ytskiktet på bakterier och sätter fart på kroppens immunförsvar på samma sätt som vid riktig sjukdom.
Efter fyra timmar fick en grupp bestående av 40 personer lukta på tröjorna och uppskatta hur starkt och obehagligt tröjorna luktade och hur hälsosamt de tyckte att tröjorna luktade.
Genomgående bedömde de lukten från de tröjor som hade burits av ”sjuka” försökspersoner som starkare och mer obehaglig än dem som hade burits av friska.
Immunförsvar kryddar
Dessutom fanns en koppling mellan lukten och immunförsvaret. Ju kraftigare immunförsvar, desto obehagligare svettlukt.
– Det finns andra studier som visar på ett liknande samband med gångstilen och utseendet. Var för sig kanske de inte är så säkra signaler, men tillsammans bidrar de till en sjukdomsperception som kanske gör att vi kan skilja på sjuka och friska.
Studien publiceras i Psychological Science.