Ny studie om dålig tandhälsa visar på en mängd nya möjliga orsaker Foto: Mattias Pettersson

Dåliga tänder kan bero på din personlighet

Publicerad

Umeåforskare har i den största studien någonsin av sitt slag hittat en mängd nya möjliga orsaker till dåliga tänder. Bland annat kan din personlighet påverka.

Enligt studien så beror hål i tänderna och tandlossning inte bara på dålig munhygien och kost. Det kan också ha med genetik, utbildning, personlighet och fetma att göra.

Forskningen, som är den största i sitt slag, baseras både på data från kliniska studier med 62 000 deltagare och självrapporterad tandhälsa från Storbritannien av 461 000 deltagare.

– Det är värdefullt att bättre kunna kartlägga vilka som särskilt ligger i riskzonen för problem med tänderna. Men alldeles oavsett vilket arv man bär på, gäller för alla att god munhygien och bra kostvanor är det viktigaste man själv kan göra för att minska risken för karies och tandlossning, säger Ingegerd Johansson, professor vid Odontologiska institutionen vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer