Vägarna runt dikanäs kritiseras starkt av de boende. ”Passar bättre som potatisland!” Foto: Privat

Dåliga vägar i Dikanäs problem för företagare

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Andersson är företagare i Dikanäs i Vilhelmina kommun och kör bland annat Länstrafikens busslinje och matleveranser. Han har haft stora problem med vägunderhållet runt Dikanäs och menar att vägarna orsakat skador på fordonen och tvingat honom att byta till en mindre buss.

– Det har varit mycket fler skador än vad jag hade första åren. Vi har kört den här linjen i tio år, det har bara blivit mer och mer skador och mer underhåll på fordonen, säger Kenneth Andersson. 

Han fortsätter: 

– Jag har sagt åt Länstrafiken att: ”Nu kör vi bara med en liten buss tills vägen är i farbart skick för en stor buss”, det är fullt jobb bara för att hålla bussen i skick och så ska det ju inte vara. 

Inga pengar till underhåll 

Kenneth Andersson säger att man har haft möten med Länstrafiken och Trafikverket, men att det ändå inte händer något. 

– Vi har haft Trafikverket hit på ett av mötena men de konstaterar bara att de inte har några pengar. 

Han säger att det blir stora problem för enskilda företagare när kostnaderna för underhåll blir allt större. 

Trafikverket: ”Vädret har varit extremt” 

Det är NCC Road Services AB som har tagit över underhållsentreprenaden i Vilhelmina kommun, men när SVT pratar med ansvarig chef så hänvisar man vidare till Trafikverket. 

– Vi förstår de som bor där och måste fara efter vägarna, men vädret har varit extremt i höst. Det går inte att hyvla i blöta vägar, säger Roger Sundin som är Trafikverkets projektledare för Vilhelmina och Storuman. 

Flera av de entreprenörer och underhållsarbetare som SVT har pratat med har lyft den stora regnmängden i kombination med snö och kyla som den huvudsakliga orsaken till de stora vägproblemen. Men boende i kommunen menar att vägarna har varit i dåligt skick länge. 

Har ni för lite resurser? 

– På grusvägar går det alltid att köra ut mer slitlager, så visst behövs det mer pengar. Men i det här fallet är det inte bara en fråga om pengar, när det kommer mycket vatten hjälps det inte, säger Roger Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.