Dåligt väder förstörde årets potatisskörd

Publicerad

Västerbottens potatisskörd har minskat med 24 procent jämfört med i fjol.

Höstregn har förstört för årets potatisskörd som blir fyra procent lägre än 2016 och tre procent lägre än femårsgenomsnittet, enligt Jordbruksverket.

Regionalt sett är det framför allt Västerbottens län som har fått se en mindre skörd då totalskörden minskat med 24 procent jämfört med i fjol.

– Det har varit ett skitår med jobbig upptagning av potatisen och regnigt väder, sen vår och medioker sommar gjorde inte det hela bättre, säger Anders Nilsson, potatisodlare i Vännäs.

Enligt Jordbruksverket har obärgade arealer för potatis i hela landet uppgå till cirka 630 hektar och i länet har man drabbats hårdast i de norra delarna.

– Vi har haft det jättejobbigt i år, det är fortfarande två, tre hektar potatis som ligger i marken, säger Patrik Arvidsson, potatisodlare i Kusmark utanför Skellefteå.

Kan det bli potatisbrist nu till jul?

– Inte till jul eftersom all potatis odlas på hösten men innan säsongen är över kan det nog bli brist, säger Anders Nilsson.

Allt som allt beräknas årets svenska skörd av matpotatis uppgå till 528 000 ton. Det är samma låga nivå som 2006, 2007 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer