Se seniorerna dansa runt i Malå Foto: SVT

Dansande seniorer tar en svängom för motionen

Uppdaterad
Publicerad

Friskvård och motion är en het fråga, även bland äldre. Och i Malå har man kombinerat det med socialt umgänge och musik. Resultatet? Den välbesökta dagdansen för seniorer i Malå.

Dansbandstonerna från bandet ljuder ut ur högtalarna och överröstar sorlet från de många dansparen som smidigt glider förbi på golvet. Manbert Karlsson har åkt från Adak till Malå för att dansa. Han har inte missat många danser i år, och för honom är det viktigt att hålla sig i form.

– Jag har det dåligt i ryggen och det skjuter över till höfterna, men jag har blivit så mycket bättre bara av motionsdanserna så det är inte klokt, berättar dansaren Manbert Karlsson.

Startade för tre år sedan

För tre år sedan startade Malåseniorerna dagdans för pensionärer i Malå. Nu har det blivit så populärt att det dyker upp danssugna från både Norr- och Västerbotten.

– Alla är jättevälkomna och de flesta kan dansa. En del kommer hit enbart för att lyssna på musiken, och umgås, säger Anita Östlund, en av arrangörerna.

Edit Andersson vilar fötterna vid ett bord med en väninna.

– Det här är fantastiskt. Det är ju en social bit i det här också, säger hon.

Tar frågan om motion på allvar

I dag är det Karl Erik Stenlund från Arvidsjaur som står för den musikaliska biten, och han stämmer in i hyllningskören:

– Ja, det där tänker jag på jättemycket, att det är en friskvårdsinsats också – både att röra på sig och få en social kontakt med andra människor. För var någon annanstans kan man betala en liten slant och få kramas i tre timmar?

Idrott och motion blir allt vanligare bland äldre, det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) genomfört. Och i Malå tar man frågan på allvar och kombinerar motionsbiten med ett härligt musikaliskt samkväm – och av de ingredienserna får man dans.

– Ja visst är det en idrott, det är det absolut, för man rör hela kroppen säger Manbert Karlsson.

”Man är svettig och glad”

Hur känns det i kroppen efter en dans?

– Det känns bra, man blir svettig och glad, utbrister Anita Östlund.

– I dag har jag fått energi, så då kan jag fara hem och städa, säger Mona Hedström nöjt.

Och arrangörerna för dagens dans var nöjda.

 – Vi är sextiotre dansare i dag – det är nog rekord tror jag, avslutar Anita Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.