• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Därför attackerar djuren – experten svarar

Publicerad

Under våren och försommaren är det vanligare att fåglar och andra djur kan göra utfall mot människor.
Men varför går djuren till attack, och är de vilda djuren verkligen aggressiva när de springer emot dig?
Professor Göran Ericsson vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå förklarar djurens beteende.

Människan och naturens vilda djur kommer allt närmare varandra. Det beror bland annat på hur vi sköter våra trädgårdar och att människans bostadsområden breder ut sig närmare naturen. I sällsynta fall kan djur göra skenutfall mot människan. Men vad beror det egentligen på?

– Ofta är en lös hund anledningen till att djuren i skogen gör skenutfall, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

– När en hund ser ett djur springer hunden dit, då gör djuret ett skenutfall och hunden springer tillbaka till sin ägare för att söka skydd.

Mellan 1 mars och 20 augusti måste hunden, enligt lag, hållas på ett avstånd likt ett osynligt koppel. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att endast extremt väldresserade hundar får gå utan koppel den tiden på året. Syftet är att skydda djuren i skogarna under den mest känsliga perioden då de får sina ungar.

Hör professor Göran Ericsson förklara mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer