Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våra största hästar börjar bli gamla” – verksamhetschef Camilla Granberg berättar varför de inför viktgränsen just nu. Foto: Mira Myllyniemi

Därför inför ridskola i Umeå viktgräns på max 95 kilo

Publicerad

Umeå Ryttarförening inför en övre viktgräns för sina ridskoleelever. Det betyder att man inte längre kommer att kunna delta i deras ridskola om man väger mer än 95 kilo.

– Varför vi valt att ta beslutet just nu är för att våra större hästar har blivit äldre, säger verksamhetschef Camilla Granberg.

Från och med hösten ska ridskoleeleverna i Umeå Ryttarförening meddela sin vikt när de anmäler sig till ridskolorna. Väger man över 95 kilo kommer man inte med. VK var först att rapportera om detta.

– Det handlar inte om att vi vill stöta bort någon, utan om att vi måste tänka på hästarnas välmående, säger verksamhetschef Camilla Granberg på URF.

Också Södra Umeå Ryttarförening har en övre viktgräns som deras hästar kan bära.

– Vi har haft det en längre tid. De största hästarna klarar av ungefär 95 kilo, säger verksamhetschef Emmeli Hellgren på SURF.

Jobbar förebyggande för hästarnas bästa

URF gör regelbundet kontroller av hästarna med både veterinär och equiterapeut. Nu börjar de största hästarna bli så gamla att de inte längre kan bära tyngre vikter.

– Det har inte varit ett problem, utan här jobbar vi förebyggande så att hästarna ska må bra, säger Camilla Granberg.

Har ni elever som kommer att drabbas av beslutet?

– Det vet jag inte.

Hon kan ändå bekräfta att om elever drabbas så är det i så fall bara de vuxna.

– Men då försöker vi erbjuda annan verksamhet, avsutten eller körning.

Kan justeras upp eller ner

Viktgränsen på 95 kilo är ungefär 15 procent av de största hästarnas vikt plus utrustningen.

– Det är säkert något som kommer att behöva förändras både uppåt och neråt utifrån det hästbestånd vi har, säger Camilla Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.