Krönika: Därför öppnar SVT en redaktion i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Redaktionen i Dorotea ligger i en trakt där få journalister verkar. De lokala tidningarna, SR och SVT bevakar det som händer i landets tredje minsta kommun,vad gäller invånartantal, men den journalistiska närvaron har länge varit minimal.

Karin Wiechel

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västerbotten

Vi delar redaktionen mellan SVT Västerbotten, SVT Jämtland och SVT Västernorrland och det är flera kommuner i våra bevakningsområden som nu får fysisk närvaro av reportern Moa Lindberg.

Det här är en fråga om demokrati, vi medborgare behöver vara informerade och engagerade. Flera röster och perspektiv som lokal journalistik ger är nödvändigt för att alla ska kunna vara upplysta och ta ställning i olika frågor i samhället. Sverigespegling är också en viktig term. När riksnyheterna ska berätta om hela landet i appen eller i Rapport 19.30 så ska även kommuner i det här bevakningsområdet finnas med.

Det är därför det är så viktigt att vi baserar en reporter Dorotea. Vi gör det för att bli bättre på att spegla vardagen för människor i Dorotea, Vilhelmina, Åsele, Strömsund och Sollefteå  – att vara först på plats, att ställa de mest angelägna frågor och lyssna på de röster och perspektiv som finns där.

När det är som bäst, har lokal journalistik förmågan att bygga gemenskap. Det är min förhoppning att vår ökade närvaro i sydvästra Västerbotten bidrar till att fånga vår samtid genom att ta fram egna nyheter om människor, kultur, politik, skolor och företag. 

SVT har sedan några år satsat på att öka närvaron i landet. I år kommer vi, förutom i Dorotea, att öppna redaktioner i Sveg, Västervik och Åmål. I slutet av året kommer SVT att finnas på 48 orter runt om i landet, målet är att snart nå 50.

Vad tycker du att vi ska bevaka i Dorotea och dess kranskommuner?

Vilka historier berättas inte? Vad bör granskas? Kontakta oss gärna.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.