Foto: SVT

Därför stoppas folkomröstningen i Vilhelmina

Publicerad

Trots att det samlats in över 580 namnunderskrifter pekar det mesta på att det inte blir någon folkomröstning i Vilhelmina mot naturreservat. Detta på grund av att kommunen ändå saknar bestämmanderätt.

Över 580 namnunderskrifter har samlats in till stöd för en folkomröstning i Vilhelmina mot fler naturreservat. Det är länsstyrelsen som beslutar om ett område ska bli naturreservat, den vanligaste formen av områdesskydd, och markägaren får ersättning för marken som upplåts. Kritiken från medborgarna handlar om att reservaten begränsar användandet av egendom.

Kommunen behandlade frågan om en folkomröstning under kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. Där lämnade man förslag om att avslå kravet om folkomröstning. Detta på grund av att kommunen ändå saknar bestämmanderätt i slutändan.

– Det skulle kosta en ganska bra slant för kommunen att ordna en folkomröstning och sedan är det inte vi som beslutar ändå, säger kommunalråd Annika Andersson (C).

Länsstyrelsen har sista ordet

För även om kommunen skulle hålla i en folkomröstning och resultatet visar att Vilhelminaborna inte vill ha fler naturreservat i kommunen spelar det ingen roll, för länsstyrelsen har sista ordet. Oavsett vad utfallet av en omröstning skulle bli.

– Då tycker jag inte det är värt de pengarna det skulle kosta och det är med tanke på att vi egentligen inte har något att säga till om. Och det är ju i sig något vi som kommun måste jobba vidare med tillsammans med länsstyrelsen. Ärendet behöver inte sluta här, säger Andersson.

Förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott innebär att frågan kommer tas upp i kommunstyrelsen för att slutligen beslutas i kommunfullmäktige.

Kommunala folkomröstningar:

Folkomröstningar i kommuner och landsting är alltid rådgivande. Om 10 procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller ett landsting begär det måste kommun- eller landstingsfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.