Datahall utsatt för mångmiljonkupp: ”Som en insiderkupp i en film”

Uppdaterad
Publicerad

En stor datahall i Robertsfors misstänks ha blivit utsatt för ett insiderbrott.

I lokalen fanns enligt ägaren av lokalen servrar till ett värde av 15 miljoner.

– De hade lastat ungefär hälften av alla servrar. De hade fyllt en stor lastbil och börjat fylla ytterligare en, säger Mikael Bergmark, som äger lokalerna.

Norran.se var först att berätta om stöldförsöket. Det var vid tiotiden på onsdagsmorgonen som ägaren av lokalen i Robertsfors fick ett samtal av en av vaktmästarna att något inte stod rätt till.

– De märkte att de var konstigt mycket trafik och såg sedan att de höll på att packa ihop servrar, säger Mikael Bergmark.

Mikael Bergmark tog över diamantfabriken Element Six lokaler i Robertsfors och hyr ut till ett tyskt företag som har dataservrar i fastigheten till ett värde av 15 miljoner.

– Jag ringde till företaget och frågade om de skulle flytta servrar. De blev chockade och sa att det absolut inte var så. Då ringde vi polisen och jag åkte dit, säger Mikael Bergmark.

”Det var väldigt dramatiskt”

Byggnaden stängdes igen och alla utgångar spärrades av.

– När vi kom till platsen höll de på att lasta för fullt. De hade fyllt en stor lastbil med servrar. Det var väldigt dramatiskt. Som en insiderkupp i en film. Jag är skakad över det här, säger Mikael Bergmark.

Ägaren misstänker insiderbrott eftersom det är hög säkerhet i byggnaden.

– Övervakningskamerorna var avstängda, säger Mikael Bergmark.

Polisen meddelade på onsdagskvällen att man gripit flera personer som misstänks för en stöld från ett företag i Robertsfors. Polisen är förtegen kring händelsen och arbetar fortfarande på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.