Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningschef Jon Godhe och brandbefäl Mikael Wentzell är i sluttampen av rekryteringen av deltidsbrandmän till Northvolts interna räddningstjänst. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

De bygger upp Northvolts interna räddningstjänst i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Farliga kemikalier, tusentals anställda och risk för bränder och olyckor. Det är några av anledningarna till att batterifabriken i Skellefteå startat upp en egen räddningstjänst.

– Vi är en blandning av heltidskår och deltidskår, säger räddningschefen Jon Godhe.

I dagsläget finns fem stycken styrkeledare och 27 deltidsbrandmän på plats. Det är fabriksanställda som utgör deltidsbrandmännen. På så sätt finns alltid någon tillgänglig inne på området om larmet skulle gå.

Varför behöver Northvolt en egen räddningstjänst?

– Dels är det lagkrav som åligger oss både från kommunen och från Länsstyrelsen, säger räddningschef Jon Godhe och fortsätter:

Batterifabriken Northvolt

– När vi har en fabrik i den här storleken och komplexiteten behöver vi ha en egen intern beredskap. Det är också en Sevesoanläggning vilket innebär att vi har stora mängder kemikalier och det ligger till grund för beslutet.

Samarbete med kommunala räddningstjänsten

Batterifabrikens räddningstjänst har ett nära samarbete med den kommunala verksamheten, men är inte en del av den. Till skillnad från räddningstjänsten på Rönnskär, i Skelleftehamn, kommer Northvolts räddningsstyrka inte att göra insatser i närområdet.

– Vi har inget mandat att göra något utanför grindarna, säger Jon Godhe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet