”Det är en process” – hör Maria Lindberg på länsstyrelsen om varför man inte kan fornlämningsförklara vraket nu på en gång. Foto: Mikael Rönnkvist & Simon Kenttä

Stor risk att vraket från Annie plundras: ”Folk kan inte låta bli att norpa”

Uppdaterad
Publicerad

Vraket efter ångfartyget Annie har nyligen hittats på havets botten i Holmsund utanför Umeå. Nu flaggar arkeologen Göran Ekberg för att vraket kan komma att plundras av dykare.

– Det är olyckligt, säger han.

Sjöfartsverket har inte offentliggjort exakt var vraket efter ångaren ligger, men ändå har dykare hittat dit. Inte heller de dykarna har delat med sig av positionen.

Göran Ekberg, arkeolog vid statens maritima museer, säger att det är sannolikt vraket kommer att plundras när positionerna blir kända.

– Folk kan inte låta bli att norpa sånt här. Ju längre in man kan ta sig i ett vrak desto mer kan man plocka med sig hem och ställa i bokhyllan eller sälja.

Enligt Göran Ekberg lämnades det mesta kvar på ångaren när hon sjönk. Saker som riskerar att försvinna är bland annat skeppsklockan, ställning för kompass, porslin och flaskor.

Därför ska du inte ta saker från vrak

Göran Ekberg säger att man ska låta saker man hittar i eller runt vraket vara kvar för att andra dykare ska få samma upplevelse.

– Dels så påskyndar det nedbrytningen av ångaren om man exempelvis tar ventiler, men dessutom förstör man det frysta ögonblicket och helheten.

Enligt Ekberg bryter man också mot kulturmiljölagen om man tar saker från vrak som förlist före 1850. Ångaren Annie förliste 1891, men det kan ändå vara ett lagbrott att ta saker från Annie – om hon blir ett fornminne.

Det är länsstyrelsen som beslutar om detta och måste då åberopa särskilda skäl. Länsstyrelsen ska se över frågan, men det tar tid.

– Vi väntar in mer information och till våren eller sommaren kommer vi försöka ta fram ett bättre kunskapsunderlag om det här vraket. Det är en process att fornlämningsförklara nånting och innan vi vet om de här kriterierna uppfylls så tar det ett tag, säger Maria Lindberg, marinarkeolog vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Hör henne berätta mer om hur det går till i videon.

Kan ha en ägare

Dessutom kan vraket redan tillhöra någon.

– När Annie förliste ägdes det av ett företag som sannolikt var försäkrat och fick försäkringspengar för det. Då tillfaller äganderätten till försäkringsbolaget, berättar Göran Ekberg.

Det kan dock vara svårt att få fram vem som är den egentliga ägaren nu eftersom försäkringsbolaget kan ha blivit uppköpt otaliga gånger – om det ens finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.