Malin Lindahl tillsammans med sin snabba travhäst. Foto: SVT

Westernridning: ”Det är fart och fläkt”

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs Ryttarförening har förvandlats till Västerbottens egna vilda västern. Hästarna galloperar i hög fart och ryttare dundrar förbi iklädda cowboy boots och western skjorta.

– Man är skakis efteråt, men det är för att det är kul, säger tävlande Julia Andersson.

Föreningen Westerbotten Westernriders (WBWR) arrangerade under helgen sin första officiella tävling i nio olika grenar inom westerngenren.

– Det är fart och fläkt. På vår officiella tävlingsridning så måste alla ha boots, western skjorta och cowboyhatt, men en del brukar ha hjälm under tävlingarna, säger Elin Edling, som var en av arrangörerna.

Ryttare och hästar pustar ut efter första heatet. Foto: SVT

Tar Western till Västerbotten

WBWR är en relativt nystartad förening och det är första gången på länge som westernridning intar länet. Föreningen vill öka uppmärksamheten och spridningen av ridformen i Västerbotten.

– En häst kan användas till så mycket i det dagliga livet, som att valla kor. Flera av grenarna i westernridning visar på det. En cowboy använder sin häst som hjälp i vardagen, så varför kan inte vi det?, säger Edling.

Under helgen har 26 ekipage varit med och tävlat i allt från grenar i lägsta nivå till den högsta inom Western Riders Association of Sweden (WRAS) förbundet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.