Foto: SVT

De väcker liv i Burefabriken

Uppdaterad
Publicerad

Växande högar av bark är ett problem för de flesta sågverk. Bara en del går att sälja till värmeverken, men ett företag i Bureå tänker förvandla värdelös bark till kommersiell biokol.

Snart har det gått ett kvarts sekel sedan MoDos stängde det gamla träsliperiet i Bureå för gott och 145 anställda fick gå hem. Men i ett hörn av den en gång så imponerande fabriken vävs nya affärsplaner för framtiden. Här ska överskottsbark från sågverken förädlas till kolpellets och säljas till stora stålverk och små privatkunder.

Oroas inte

Att vanlig bränslepellets är en dålig affär oroar inte.

– Ekvationen är enkel. Jämfört med vanlig pellets innehåller biokolpellets det dubbla energivärdet.

Håkan Holmberg från Innervik kunde hantera pappas svets innan han lärt sig läsa. Kunskaperna i svetsning ledde till industrijobb och eget företagande.

Anställer

När Håkan köpte upp MoDos nedlagda massafabrik i Bureå, var det infrastrukturen med råvaruintag och förpackningsenhet han var ute efter. Tillsammans med delägarna Kurt Sjöblom, styrelseordförande i bolaget, och den tekniske chefen Harry Johansson, räknar Holmberg med att anställa de första två medarbetarna redan i sommar, för att städa upp i den gamla fabriken. Om och när det tvååriga projektet kommer igång kommer två medarbetare till att arbeta med projekteringen. Driften ska klaras på samma manskap.

– Men den stora sysselsättningseffekten kommer när vi får sälja och installera anläggningarna hos sågverken, säger Håkan Holmberg.

Ny process

Att utvinna kol ur trä eller annat organiskt material är en gammal teknik. Träet upphettas till 300 grader eller mer utan tillförsel av syre. Men torrdestillationen i kolmilor eller kolugnar sker satsvis och är arbetskrävande. Här i Bureå handlar det om ett löpande band. Bark in i reaktorn – kol ut.

– En kontinuerlig, industriell process, förtydligar Håkan Holmberg.

Den kontinuerliga processen är patentsökt, och företaget Envigas satsar nu i första hand på att bygga upp en fullskalig demonstrationsanläggning.

Vill tjäna pengar

Företaget har fått ett mindre, initialt stöd av Almi företagspartner, och kommer att söka stöd för den totala investeringen på tio miljoner hos Norrlandsfonden och energimyndigheten. Sågverkens gemensamma biobränslebolag levererar råvaran.

– Vi ska tjäna pengar på biokol, men vi ska också sälja själva anläggningen till sågverk som vill tjäna pengar på sitt avfall, säger styrelseordföranden Kurt Sjöblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.