”För vår del kommer det aldrig att bli fråga om några marknadshyror”, säger Carina Hellström Edvindsson vd för Lyckselebostäder. Foto: SVT

Delade meningar om höghus i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Hyran ska hållas nere när ännu ett höghus i Lycksele snart kan bli verklighet.

– Vi kommer inte att göra avkall på någon kvalitet. Men vi jobbar hela tiden med rimliga hyresnivåer, säger Carina Hellström Edvinsson, vd för Lyckselebostäder.

Tre av Lyckseles höghus finns idag vid infarten till staden – två, ”Manhattan”, på östra sidan bron över Umeälven och ytterligare ett på andra sidan bron. Det senare, som är kommunägt, byggdes 2012 och tog 9 månader att hyra ut.

Ytterligare ett höghus har länge planerats mitt i centrum avsett för bostadsrätter. Projektet har dock dragit ut på tiden.

Nu vill Lyckselebostäder dra igång ett höghusbygge till i staden. Det ska ligga på den gamla tingsrättstomten. Den tomten har stått tom sedan tinghuset brann ned 2004.

”7 000 för en trea”

Höghuset kan bli 8 våningar högt med ett 40-tal lägenheter. Lyckselebostäder har idag inga tomma lägenheter och hoppas att det nya höghuset är klart om tre år.

– För vår del kommer det aldrig att bli fråga om några marknadshyror. 7 000 kr för en trea räknar vi med, säger Carina Hellström Edvindsson vd för Lyckselebostäder.

Delade meningar

Flera Lyckselebor är positiva till att det byggs bostäder.

– Det blir bra. Lycksele behöver nya bostäder, säger Patrik Berglund.

Men det råder delade meningar om hur det ska se ut.

– Det finns en trähusbebyggelse som är vacker i centrum. Bygg i stil med den istället för att bygga höghus, menar Roger Erlandson.

Kostnaden är en annan sak som diskuterats. Lyckselebostäder räknar med 7 000 kronor för en trea.

– Ingen har råd bo där. En pensionär har aldrig råd att bo där. Hur tänker de, frågar sig Maria Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.