Börjar sju – slutar halv tio

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbund och personal stred och vann mot att jobba varannan helg och dubbla turer. i den offentliga sektorn. Nu är de illa omtyckta arbetspassen tillbaka igen.

Alla kommuner i länet har idag delade turer. Åtta av femton kommuner tvingar personalen att tjänstgöra varannan helg, istället för var tredje som på senare decennier varit regel.

Kristoffer Hell i Storuman är en av dem som jobbar i äldreomsorgen. Han börjar klockan sju på morgonen. Är ledig mitt på dagen och börjar sedan om på eftermiddagen. Först klockan halv tio på kvällen slutar hans arbetsdag.

Delade turer i Västerbotten

– Man vill vara en närvarande far men det är inte alltid så lätt, säger han till Västerbottensnytt.

Sämst i Storuman

Storuman är den sämsta kommunen i länet när det gäller att schemalägga personalen varannan helg. Utanpå detta kommer alltså skyldigheten att jobba delade turer. De flesta tycker att det är fruktansvärt, säger Kristoffer.

– Många har långt till jobbet, det är glesbygd så man hinner inte hem.

Ekonomin avgör

Trots svårigheter att rekrytera personal till äldreomsorgen känner sig kommunerna tvungna att försämra villkoren för de anställda.

– Jag vet att alla inte vill ha delade turer, säger Storumans socialchef  May-Louise Nilsson.

Varför har ni det då?

– Ytterst är det ekonomin som styr.

Villkoren påminner allt mer om det som gällde för 40 år sedan.

– Det får konsekvenser också för de boende, anser Kristoffer Hell.

– Om det varit fler som jobbat mer mitt på dagen hade vi haft större möjlighet till rehabilitering, hjärngympaövningar som många behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delade turer i Västerbotten

Mer i ämnet