Foto: TT

Gratis träd i björkarnas stad

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kommer idag, onsdag, att dela ut gratis björkplantor till den som vill ha. Men ta med egen spade då intresserade själva får gräva upp plantorna.

Hösten är en bra tid att plantera träd och nu erbjuder Umeå kommun björkplator gratis. Mellan 17-19 på onsdagen kommer kommunen ha en värd på plats på I20-området som guidar till lämpliga björkplantor. Men spade och grävande får intressenter stå för själv.

– Björkarna är symbolen för Umeå. Många umebor vill plantera björkar hemma hos sig och då hjälper vi gärna till genom att dela ut gratis planteringsbjörkar, säger Nina Ingvarsson, landskapsingenjör vid Umeå kommun i ett pressutskick.

Träden är känsliga och för att de ska få goda förutsättningar att rota sig hos sina nya ägare skickar kommunen med informationsblad med goda råd om val av träd, plantering och skötsel av björkarna.

– Träden i staden gör nytta på många olika sätt. Vi får ett behagligare stadsklimat, vi gynnar fåglar och insekter och får en mycket vackrare stad. Vi vill att Umeå även i framtiden ska göra skäl för namnet ”Björkarnas stad”, säger Nina Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.