Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har de här resurserna och vi klarar av uppdraget bra” – hör Ola Larsson, insatsledare vid Ånäsets deltidsbrandkår, om att de inte har en stor tankbil. Foto: SVT/Berno Jonsson

Deltidsbrandkårer i Umeåregionen saknar stor tankbil för att släcka bränder – insatsledare i Ånäset: ”Vattnet räcker ett tag”

Uppdaterad
Publicerad

Flera deltidsbrandkårer i Umeåregionen saknar en stor tankbil. I Ånäset har räddningstjänsten bara 500 liter vatten med sig – som räcker i ungefär fem minuter. Vid större bränder får man vänta på den stora tankbilen från Robertsfors som ligger en halvtimme bort.

Tidigare hade brandkåren i Ånäset en egen tankbil med cirka 7 000 liter vatten som kunde sättas in vid stora bränder. Men neddragningar och en ny organisation har gjort att de stora tankbilarna försvunnit från de små deltidsbrandkårerna i Umeåregionen, som till exempel Tavelsjö, Botsmark och Åmsele.

– Invånarna behöver inte vara oroliga. Vi löser uppgifterna som vi ställs inför, säger Anders Jonsson som är räddningschef vid Umeå brandförsvar.

Släcker med skum

Räddningstjänsten i Ånäset har varit utan en stor tankbil i närmare tio år. Man har heller inga varmrökdykare eftersom det kräver en grupp på minst fem man och en stor tankbil. Vid större bränder får man göra det man kan medan man inväntar den stora tankbilen från Robertsfors.

– Det fungerar eftersom vi har effektiv skumsläckning som vi sätter in i första hand. Är det en riktigt stor brand med öppna lågor kan vi bara säkra upp att det inte finns människor som kan komma till skada. Sedan får det brinna ut och vi säkrar byggnader bredvid, säger Ola Larsson som är insatsledare vid Ånäsets deltidsbrandkår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.