Foto: TT

Kosttillskott kan vara livsfarligt

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om farliga prestationshöjande kosttillskott haglar in, bara de senaste 5 åren har 18 produkter förbjudits i Sverige. Preparaten kan vara direkt livsfarliga men ändå tycks fler och fler motionärer aktivt söka efter nästa, snart olagliga märke.

”Okej, har testat burkarna nu, det enda jag kan säga är JÄVLAR!!! Det här är nog det sjukaste gympasset jag gjort på fem år.” 

”Slaktade ryggen i två timmar utan att jag tappade energin ett dugg. Fokuset uppe på gymet är BRUTALT!”

Så här recenserade en användare på internetforumet Flashback ett kosttillskott som sedan en tid tillbaka är förbjuden i Sverige eftersom den innehåller substansen DMAA, en nära släkting till amfetamin.

– Ett av problemen med prestationshöjare verkar vara att det är väldigt svårt att avgöra vad de egentligen innehåller, säger Martin Fahlström, som är överläkare och ledamot i Svenska riksidrottsförbundets dopningkommission.

– I värsta fall kan tillsatserna vara så potenta att de är direkt livshotande, säger han.

”Kan dö akut”

Kosttillskotten är tänkta att bland annat ge brukaren mer uthållighet på gymmet. Enligt internationella studier tros så mycket som var sjätte prestationshöjande kosttillskott (PWO) vara kontaminerat med hormonpåverkande eller centralstimulerande substanser.

– Det här sätter press på hjärtat, blodtrycket och hela blodcirkulationen i kroppen vilket gör att man faktiskt kan dö akut. Det är direkt livsfarligt och man vet ju inte i förväg om man inte tål de här preparaten, säger Martin Fahlström.

Han råder motionärer att hålla sig undan de prestationshöjande kosttillskotten då riskerna med dem är uppenbara.

Vanligare bland hobbymotionärer

Det amfetaminliknande preparatet som diskuterades på Flashback verkar uppenbarligen fortfarande gå att få tag på. På länsstyrelsen i Västerbotten tycker man sig kunna se ett mönster, där allt fler hobbymotionärer söker efter allt mer effektiva prestationshöjare.

– Det här är ju problemet, jag tror inte att någon har för avsikt att ta de här preparaten från början. Men när man vill bli vältränad snabbt så ingår det att man också svarar snabbt på de här preparaten. Då blir det också de preparaten man söker efter, säger Tony Bohman, som arbetar förebyggande mot dopning på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.