Foto: Nicolina Eriksson, SVT

Ska katter vara ute eller inne – åsikterna går isär

Uppdaterad
Publicerad
Utekatter som inte kastrerats bidrar onekligen till alla de hemlösa katter som finns i Sverige idag. Men kan en katt verkligen må bra av att sitta inne hela dagarna? Vi ställde frågan på sociala medier om vad folk tycker om att ha inne- eller utekatter och responsen var stor.

De virala klippens framfart har inte minst fått folk att öppna ögonen för just katten. Schablonbilden av kattägare är inte längre en ensam dam i en gammal stuga, utan snarare en ung person i en trendig lägenhet på stan.

Men den nya boendesituationen tillåter inte att man har sin katt utomhus på samma sätt.

Inne eller ute?

SVT ställde frågan på sociala medier om vad som egentligen är bäst, inne- eller utekatt?

– Man ser ju på sin katt om de mår dåligt, så egentligen tror jag att det är en myt att de måste få vara ute, säger Helena Leemann som har tre innekatter.

Camilla Carlström, som äger två utekatter, tänker annorlunda:

– Våra katter hade blivit skogstokiga om vi bara höll dem inomhus, hur mycket leksaker vi än skulle ha. Men andra katter vill ju inte alls gå ut, men då måste man ju hitta stimulans med leksaker och annat inomhus istället, säger Camilla Carlström.

Åsikter går isär

Debatten om katten är stor och åsikterna går isär. Många tycker det är jobbigt med lösa katter som använder världen som sin toalett eller att de snabbt förökar sig i det vilda. Men framför allt handlar debatten om kattens egna välmående.

Utomhus riskerar katten att bli påkörd eller att råka i slagsmål, men inomhus är det till exempel svårare för katten att få tillräckligt med motion.

– De rör sig ju inte alls på samma sätt när de är inne. En utekatt kan ju täcka många hektar i sin jaktmark. Katter ska inte vara lite runda och kramgoa, utan de ska vara väldigt slanka, säger Cicci Tjärntröm som är veterinär.

Svårt att mäta välmående

Enligt Djurskyddet har katten fått en högre status än vad den tidigare hade, vilket har lett till att fler människor faktiskt bryr sig om sitt purrande djurs välmående på ett annat sätt. Men frågan är hur man kan ser att katten mår bra.

Är kattens spinnande ett tecken på välmående?

– Det kan det vara, men det kan också vara ett tecken på stress. När den spinner så utlöses ett må-bra-hormon som katten bland annat använder sig av för att dämpa sin stress och må bättre, säger veterinär Cicci Tjärnström.

SVT rapporterade · Inne eller ute - vad är bäst för katten?

Tack så hjärtligt för alla kommentarer! Vi stängde tråden klockan 17:00
14.04
Inne- eller utekatt? Vad är bäst? Här går åsikterna isär rejält. Vad tycker du? Vad tror du är det bästa för katten? Dela med dig av dina tankar och åsikter här! Tänk på att hålla en god ton.
11.10
Nja vi flyttade å våran katt va utekatt innekatt han valde om han gick ut men nu har han varit inne sedan mitten av augusti.visst han vill ut men vi har valt att ha han inne
11.13
Man borde fråga sig vad som är bäst för människor och fåglar i stället. Utekatter medför Kattbajs i barnens sandlåtor, kattkiss med frän lukt i grannarnas rabatter, massvis med döda småfåglar. Grannar har ofta stort besvär av andra grannars katter. Bäst vore att de som vill ha katt, har den inne, så att inte andra än kattägaren drabbas av en massa problem.
11.54
Oansvariga kattägare so låter sina kattor springa vind för våg, och inget i lagen finns för att stoppa dem utan jag måste freda mig mot deras kattor
11.54
Ute såklart. De håller efter råttor och möss. Se på Stockholm hur det blir om man stigmatiserar folk med utekatt...
11.54
Ute eller inne när de själva vill. På vinterhalvåret är mina katter inne den mesta av tiden. Ute högst 20 minuter. Men på sommarhalvåret är de ute mestadels. En katt behöver stimuleras annars blir den rastlös och hopplös att ha att göra med. Bästa medicinen är då att släppa ut katten.
11.55
Katter har längre livslängd och är mycket gladare inomhus, men dock ska man ändå se till att katter har en aktiv livsstil så att de inte blir överviktiga och får sjukdomar.
Det är också lite debatt om hygiens-aspekten. Katter är väldigt rena djur; som renar sig väldigt ofta, men deras avfall kan medföra några störningar.
12.04
Både och men man ska inte släppa ut sin katt utan att ha uppsikt över den. Vänj katten vid att gå i sele.
12.05
Mina katter får vara ute när dom vill. Har kattlucka på båda mina fastigheter.Dom går aldrig längre bort än att dom hör när jag ropar på dom.
Jag tror katten behöver jaga och klättra. Det hör väl till deras natur. Å andra sidan- bor man i stan, och aldrig släpper ut katten fungerar nog det också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer