Hör Elin, Carolina och Frida berätta om deras fanzine Foto: SVT

Deras fanzine kan handla om vad som helst

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startade trion Elin, Carolina och Frida fanzinet Totally true. Sedan dess har det blivit fem nummer av fanzinet. Gänget är några av alla dem som bidragit till den samling som Konstfrämjandet Västerbotten anordnat.

Att Konstfrämjandet samlar in fanzinen välkomnas av Räser studios, som gruppen kallar sig.

– Det har varit grymt, jag var på fanzine-biblioteket i Väven i somras och satt bara och läste en massa grymma fanzines, säger Elin Holmberg.

Att fanzines är analoga är också ett stort plus. Det finns arkiv på nätet men att de just är fysiska är det bästa.

– Det är mycket roligare att kunna hitta dem för du kan inte låna på biblioteket. Man måste komma i kontakt med folk som gör dem för att kunna läsa dem. Så att få läsa andras fanzines har både varit jätteroligt och värdefullt, säger Carolina Sandström.

”Det är vad vi känner att skriva om”

Totally true handlar om alltifrån ”panflöjtens drottning” Dana Dragomir som gjort titellåten till ”Mio min Mio” till Västerbotten. Men handlingen kan verkligen variera.

– Det har varit mycket fokus på Västerbotten och Umeå men nu senaste gjorde vi ett om sommaren. Så det är egentligen vad vi känner för att skriva om för tillfället och utifrån vårt egna liv, säger Frida Blomstedt Lidén.

I klippet ovan kan du höra varför Elin, Carolina och Frida startade ett fanzine och vad det bästa med det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.