”Det är en ojämn kamp” – röntgen visar hur skadesvampen angriper trädet

Uppdaterad
Publicerad

Törskatesvampen härjar främst i skogarna i norra Sverige och genom att röntga tallstockar får forskarna mer kunskap om angreppen.

– Vi kan lära oss mer om svampen och hur vi kan bevara virkesvärdet, säger Kari Hyll, forskare på Skogforsk.

I en rapport varnade Skogsstyrelsen nyligen för en allt mer skadad skog från Jämtland upp till Norrbotten, bland annat av olika svampangrepp.

Röntgenapparaterna vid LTU Träteknik i Skellefteå, samlar nu in allt mer data om vilka skador törskatesvampen orsakar på tallarna i norr – data som Skogforsk behöver i ett projekt när de kartlägger angreppen tillsammans med flera skogsbolag.

– Vi gör det eftersom det är svårt att utanpå se hur omfattande skadorna är, säger säger Kari Hyll, forskare på Skogforsk.

Förhoppningen är att den nya kunskapen ska hjälpa skogsägare och sågverk att bättre bedöma vilka tallar, eller delar av tallar, som går att använda som virke.

Vad är törskate?

Törskate är en rostsvamp som finns i två olika varianter. Den som främst drabbar norra Sverige värdväxlar – alltså hoppar till en annan växtvärd – genom örten skogskovall.

Så här går det till när en tall får symptom:

  • Svampsporer tar sig företrädesvis in via klyvöppningarna på barren och infektionen kryper sedan in i grenen.
  • Man kan se på grenen att den sväller och får kräftsår, vid midsommar går det att se orangegula sporsamlingar.
  • Det kan gå snabbt eller ta lång tid men när svampen når stammen blir det allvarligt. Infektionen kryper runt stammen och stryper vatten- och näringstillförseln ovanför, en så kallad tjärgadd uppstår med död topp på tallen.
  • När infektionen kommer in tidigt i ett yngre bestånd kan effekten bli allvarligare och träden dö tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.