Det var när länsstyrelsen för ett år sedan tog så kallade samlingsprover på ön som det blev uppdagades att sågverksområdet som idag är ett välbesökt lekland med en miniatyrstad är förgiftat. Dioxinerna har kommunen tills vidare täckt med matjord just intill entrén. Avspärrningarna med plastband ser ut som vilken nysådd gräsmatta som helst. Ingenstans står det något om att marken är förgiftad.
-Vi är verkligt förvånade att man inte gjort mer och tidigare. Det blev klart redan i mars att kommunen var tvungen att göra något, och först inför midsommar kom man och spärrade av här. Det ser inte så särskilt inbjudande ut för turisterna, säger Ronja Alling, personalansvarig vid Norrbyskärs Museum.
Hon informerar de som frågar, annars finns ingen direkt information om den förgiftade marken. Ön har omkring 30 000 beökare per år. Samfälligheten på ön har haft informationsträffar med representanter på kommmunen, men alla boende har inte nåtts av informationen:
-Det har jag aldrig hört talas om! Är det sant? säger Tommy Svensson som haft sitt hus på Norrbyskär i 35 år. Jag är förvånad över att vi som vistas har inte fått veta mer.
Det område som gav högsta värdena är området mellan museet och barnbyn, men även andra områden på ön är avspärrade för allmänheten.
En lång process där ansvarsfrågan manglats har resulterat i att kommunen blir huvudman för den sanering som ska göras. Umeå kommun kommer med hjälp av Naturvårdsverket tvingas sanera området. Men först väntar en rad ytterligare provtagningar på ön. Det är inte utrett huruvida uppförande av ”Lilla Norrbyskär” också bidragit till de höga värdena.
Dioxiner i jord kan vara farligt för barn som stoppar jord i munnen. Kommunens miljöinspektör tycker att tillräckliga åtgärder vidtagits tack vare avspärrningar med plastband.
Josefine Holgersson