Foto: SVT

Djurparken får öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett lodjur rymde från Lycksele djurpark för en tid sedan. Flera felaktigheter uppdagades i samband med det och djurparken fick stänga. Men nu har man fått förnyat tillstånd.

– De sköter inte sin verksamhet på ett bra sätt. De har rätt bra koll på sina papper, men när det händer något då måste det finnas rutiner som säger vem som bär ansvar och vad det är som ska göras. När ett djur rymmer så måste man ha bättre koll än så här, sa Linda Olofsson på länsstyrelsen i Västerbotten i samband med att lodjuret rymde.

Men trots det får nu Lycksele djurpark förnyat tillstånd att bedriva djurpark. Det har länsstyrelsen nu beslutat. Det betyder att djurparken kan ha öppet precis som tidigare.

Lodjuret i Lycksele

Flera krav ska uppfyllas

Tillståndet gäller till och med den 31 december 2019 och gäller under förutsättning att djurparken bedrivs under ett antal villkor:

– Djurparken ska åtgärda samtliga grindar som saknar rymningsskydd enligt inlämnat förslag senast den 31 december 2015.

– Tillståndet gäller endast för de arter som idag finns i djurparken. Om verksamheten vill ta in andra arter ska en ansökan om villkorsändring göras i god tid innan arten anländer till djurparken

– Djurparken ska ha ett uppdaterat egenkontrollsprogram där det framgår hur verksamheten säkerställer att gällande regler följs.

– Inhägnaden kring respektive art ska vara rymningssäkert och hela anläggningen är försedd med ett yttre omgivande rymningssäkert stängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjuret i Lycksele

Mer i ämnet