Tydliga DNA-spår på en avbruten tändsticka. Det är åklagarens främsta bevis mot en 19-årig man, som idag står inför rätta i Skellefteå. Mannen misstänks ha orsakat två bränder i Bonnstan, den kulturminnesmärkta kyrkstaden från 1800-talet.
Två timmerhus med 16 kammare brann ned till grunden på natten den 27 oktober 2012. Enligt försvarsadvokaten Jens Nyström var hans klient på hemväg i natten. Han var frusen, utmattad och ville vila sig.
Frusen och trött
Enligt åklagaren har 19-åringen då krossat ett fönster i en kammare, tagit sig in och där använt fyra tändstickor för att tända blockljus som stod i öppna spisen. Mer finns inte att elda, varför mannen tar sig in i en annan kammare mittemot på Kyrkstadsvägen.
I den kammaren finns mer brännbart material, och dessutom en plats där 19-åringen somnar in. När han vaknar står kammaren i ljusan låga.
Nittonåringen hinner ut, mobiltelefonen funkar inte, varför han stoppar en förbipasserande bil som larmar brandkåren klockan 02.13.
I räddningstjänstens film från brandplatsen är 19-åringen kvar på platsen och blir också förhörd som vittne.
Men de sexton kamrarna är redan övertända och går inte att rädda. Räddningstjänsten hindrar branden från att sprida sig till den övriga kyrkstaden.
DNA-spår på tändsticka
I glöden och askan efter de nedbrunna timmerbyggnaderna finns ingen teknisk bevisning, däremot i kammaren mittemot där tändstickorna ligger kvar i öppna spisen. En av stickorna visar DNA-spår med den högsta graden av träff.
Nittonåringen förnekar all uppsåt, men erkänner olaga intrång i den första kyrkstadskammaren. Han går också med på att betala skadestånd för den sönderslagna fönsterrutan. I övrigt bestrider han alla åtalspunkter.
Allmänfarlig vårdslöshet
Åklagaren yrkar att mannen ska dömas för grov, allmänfarlig vårdslöshet och olaga intrång.
Vittnesförhöret med mannen hålls inför lyckta dörrar, på försvarsadvokatens begäran, eftersom hans klient är ung och mår dåligt av den stora uppmärkssamheten kring fallet.
Flera av de numera kammarlösa målsägarna finns på plats i tingssalen. För det förstörda lösöret har i regel inga försäkringspengar betalats ut, eftersom självriskerna ligger på 3000 – 4 000 kronor.
Byggnadernas värde ligger på 1,3 miljonoer kronor, men kostnaden för en återuppbyggnad är betydligt högre än så och därför oviss.
Mordbrand
Senare idag fortsätter rättegången med brand nummer två från natten mot den 1 november i år. Den branden hann inte sprida sig, men rök- och brandskadade en av kamrarna i Bonnstan.
Där anser åklagaren att det funnits ett uppsåt, och yrkar därför att 19-åringen ska dömas för mordbrand, alternativt allmänfarlig vårdslöshet.
Kyrkstäder – ett världsarv
Kyrkstäderna i Sverige är världsunika. De användes under flera hundra år av landsbygdens folk för övernattning vid kyrkobesök eller marknader. Det har funnits ett 70-tal kyrkstäder i Sverige – de flesta i Norrland.
Med upphävd kyrkoplikt och bilismens intåg har den ursprungliga betydelsen av kyrkstäderna försvunnit. Idag finns 16 kyrkstäder bevarade.
Bonnstan i Skellefteå är med sina 114 byggnader och 370 kammare ett av Västerbottens mest betydelsefulla byggnadsminnen. 1996 upptog FN-organet UNESCO Gammelstads kyrkstad i luleå – med sina 400 kamrar – på listan över världsarv omistliga för mänskligheten.