En av de sjuka laxar som flyter döda i Umeälven. Foto: SVT.

Döda laxar flyter i Umeälven

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har många döda laxar setts flyta omkring i älven i centrala Umeå. Det rör sig om laxsjukdomar som brukar dyka upp den här tiden på året.

Det finns ingen riktigt säker förklaring till att laxarna dör.

– Det verkar vara en blandning av orsaker; miljögifter i Östersjön i kombination med olika sjukdomar, säger Thomas Johansson, ordförande för Östersjölaxälvar i samverkan.

En sjukdom som uppmärksammats de senaste åren är M74, symptomten är rodnad på fisken och senare svamputbrott.

Olika älvar drabbas olika hårt

– Det konstiga är hur sjukdomarna drabbar vissa älvar hårdare än andra. Laxarna i Torneälven och Kalixälven mår jättebra medan de i Umeälven och Skellefte älv inte alls gör det. Sedan kan det förstås bidra att det samlas många fler laxar i just dessa älvar förstås, men det kan vi inte säga med säkerhet.

Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt och fiskeorganisationer veta mera om sjukdomarna och uppmanar folk att rapportera in när de stöter på döda laxar.

– Ser man döda laxar flyta i älven så bör man rapportera det till SVA. Det är de som samlar in den här informationen och det finns en länk på deras hemsida som enkelt går att följa för den som ska rapportera, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.