Foto: TT

Dödssjuk man fick vänta i timmar på vård utanför primärvårdsjour i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En rullstolsburen man som sökt sig till primärvårdsjouren i Umeå fick vänta i timmar innan en läkare av en slump upptäckte att mannen var i så dåligt skick att han behövde skickas med ambulans till NUS. Det visade sig att mannen hade en livshotande blodförgiftning.

Enligt en Lex Maria-anmälan framkommer att mannen, som inte talade svenska, först fick en kölapp och blev hänvisad att vänta i sin bil av en receptionist utan medicinsk kompetens. Där fick han vänta ett par timmar innan en sjuksköterska bedömde honom, men hen missade att mannen visade tecken som talade för att han var allvarligt sjuk.

Mannen ska efter sjuksköterskans bedömning ha fått komma in i väntrummet, där jourhavande läkare av en slump ska ha upptäckt att mannen hade dåliga vitala parametrar och han skickades med ambulans till sjukhus. Det visade sig att mannen led av blodförgiftning och han fick vistas ett längre tag på sjukhus.

I anmälan till IVO skriver vårdgivaren att den bristfälliga hanteringen och tolkningen av mannens besvär kunde ha lett till allvarlig vårdskada eller död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.