Dohi tror på Umeå som IT-centrum

Uppdaterad
Publicerad

På bara fyra år har de vuxit från en till fyrtio anställda och omsätter idag 23 miljoner kronor. Deras största kunder är Aftonbladet och flera internationella medieaktörer. Och nu menar de att Umeå har potential att bli världens nästa it-centrum.

I en oansenlig industrilokal på Västerslätt huserar Umeås just nu kanske hippaste it-företag under namnet Dohi. Det är Emanuel Dohi, en 34 årig dataingenjör som driver företaget. Hans far är ansedd konstnär som under dramatiska former flydde från Caucescos Rumänien i början på -90-talet. Själv är han också konstnär, it-konstnär med framtidsvisioner.

– Man vill konsumera innehåll på sina egna villkor. Det betyder att nu har vi en uppsjö av enheter som man kan konsumera det på. Alltifrån smarta telefoner ipads, smart-tv:s, så småningom har vi nog också badrumsspeglar som är skärmar och mikrovågsugnar som kan visa någon sorts innehåll. Idag handlar det inte om hur vi ska kunna ta fram nytt innehåll utan mer om att hjälpa oss människor att sortera innehållet, hjälpa folk att hitta rätt till ett innehåll som är relevant just för tillfället, säger Emanuel Dohi.

”Massor av nya utmaningar”

Med hjälp av unga välutbildade civilingenjörer, designers, art directors, ekonomer och affärsutvecklare har Dohi på kort tid fått tunga kunder över hela världen

– Det är jätteroligt med massor av nya utmaningar och ständig färändring så det är jättekul, säger Camilla Åström som är art director vid företaget.

Växt kraftigt

På fyra år har Dohi mångdubblat sin omsättning och väntas nå upp i 35 miljoner kronor nästa år. Antalet anställda har växt från noll till 40 men det räcker inte för Emanuel Dohui.Han har andra planer

– Vi siktar på ha en stark tillväxt och kunna jobba härifrån Umeå. Inom de kommande fem åren hoppas jag vi kan ha cirka 3000 anställda, säger Aemanuel Dohi.

Når hela världen från Umeå

Emanuel menar att det pågår en digital revolution och att it-företagen kan hjälpa kunder att hitta nya digitala affärer.

– Det som sker är att 1900-tals industrierna blir alltmer digitaliserade och behöver hjälp på vägen. Då har de blivit viktigare med kreativitet, det vi kallar tankens ekonomi som är femtio procent av det här landets BNP. Vi måste komma på helt nya produkter och tjänster som ska lanseras. Genom att det är digitalt så är man ett knapptryck bort från marknaden som är hela världen.

”Man vill vara där det händer”

På -80 talet var det Silicon Valley i Kalifornien. Sen försköts it-industrin till Indien och Asien. Nu är det Umeå  i Västerbotten som ska ta över menar Emanuel Dohui. För här finns världens bästa bredband, tungt universitet, designhögskola och därmed bra så kallade inkubatorer, en sorts kuvös som hjälper till med nyföretagande.

– Umeå är nog världens bästa ställe att vara på om man ska hålla på med it-  och upplevelseindustrin. Umeå är en tillräckligt liten stad för att man ska kunna påverka och vara med och den är under otrolig tillväxt. Man vill ju vara där det händer saker, säger Emanuel Dohi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.